Śniadanie to według wielu dietetyków najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczać energii i niezbędnych substancji odżywczych. W okresie ciąży pełnowartościowe śniadanie jest szczególnie ważne. Sprawdź, co warto jeść na pierwszy posiłek w ciągu dnia.

Warto poświęcić kilka dodatkowych minut każdego ranka, by przygotować odżywcze i pożywne śniadanie. Jakie produkty najlepiej zaspokoją zapotrzebowanie na witaminy, minerały i probiotyki w ciąży? Co i w jaki sposób przyrządzić z nich o poranku? Oto garść śniadaniowych inspiracji dla ciężarnych.

Jajka ekologiczne – doskonałe źródło białka

Jajka to prawdziwa śniadaniowa klasyka. I nie bez powodu! Kurze jaja są bowiem świetnym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju maleństwa. Warto przy tym zwrócić uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą jajka. Najwięcej cennych składników można znaleźć w jajach z chowu ekologicznego (to tzw. jajka „zerówki”, oznaczone na skorupce kodem zaczynającym się od cyfry 0).

  • Jajecznica z dodatkami

Klasyką gatunku jest oczywiście jajecznica. Możesz ją przyrządzić z ulubionymi dodatkami np. ze szczypiorkiem, z suszonymi pomidorami czy z cebulą. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistą grzanką i lekką sałatką na bazie rucoli, pomidorków koktajlowych i oliwek.

  • Omlet

Smaczną i zdrową propozycją na śniadanie dla kobiet w ciąży są omlety jajeczne w różnych odsłonach. Możesz je przyrządzić na słodko, np. z sezonowymi owocami, lub w wersji wytrawnej, ze szpinakiem, chudą szynką lub pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem.

  • Kokilki jajeczne

Do małej kokilki wbij jajko, a następnie dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, kawałki chudego mięsa lub szynki i łyżkę jogurtu naturalnego. Zapiecz i posyp szczypiorkiem. Zwróć uwagę, czy jajko się dobrze ścięło. W ciąży powinnaś szczególnie uważać na surowe jajka z uwagi na ryzyko salmonelli.

Jogurt, kefir i maślanka, czyli naturalne probiotyki dla kobiet w ciąży

Lubisz mleko i inne produkty mleczne? Świetnie się składa, bo jako przyszła mama powinnaś sięgać po nie częściej niż dotychczas – dostarczają bowiem dużo białka i wapnia. Co więcej, w fermentowanych produktach mlecznych znajdziesz także niezwykle cenne probiotyki – w ciąży o tyle istotne, że nie tylko dbają o Twój naturalny mikrobiom jelitowy, ale mogą też uzupełniać mikrobiom dziecka.

Co możesz zjeść na śniadanie z jogurtem?

  • Owsianka

Ugotuj na wodzie dwie garści płatków owsianych, dodaj do nich orzechy i nasiona, a także świeże owoce (poza sezonem możesz sięgnąć po mrożonki lub owoce importowane takie jak mango, granaty czy banany). Dodaj do tego jogurt bogaty w probiotyki. W ciąży ważne jest, aby uzupełniać mikroflorę o dobre bakterie.

  • Muesli z maślanką

Owocowe muesli z maślanką i nasionami chia to świetny pomysł na śniadanie bogate w kwasy omega-3 i probiotyki. Dla kobiet w ciąży, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, mamy dobrą wiadomość: ich przygotowanie zwykle nie zajmuje więcej niż 5 minut. Maślankę możesz wymienić na kefir. Jaki probiotyk w ciąży wybierasz? Kefir, maślankę czy jogurt?

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here