Zdrowe przekąski, czyli co podjadać między posiłkami

0
3022

Zdrowa dieta powinna się opierać na 5 zbilansowanych posiłkach i kategorycznym zakazie podjadania między nimi. Czasem jednak trudno powstrzymać się od przekąszenia czegoś małego, kiedy pojawi się nagły głód. Co więcej, aż 90% Polaków przyznaje się do podjadania między posiłkami. Czy ten grzech zawsze musi być ukarany nadwagą? Oczywiście, że nie. Wystarczy wprowadzić do diety zdrowe przekąski, które przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na takie drobne smakołyki.

Zdrowe przekąski, które możesz podjadać nawet na diecie

Chcesz zachować pełnię sił i cieszyć się szybką przemianą materii? Musisz jeść 5 posiłków dziennie i ściśle przestrzegać zasad o niepodjadaniu. Jeśli trudno ci dotrwać do obiadu albo kolacji możesz również skusić się na coś małego między posiłkami, pod warunkiem, że nie będą to puste kalorie, a wartościowe przystawki, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczą cenne witaminy i minerały.

Dietetyczna przekąska może powstać już z tak prostych składników, jak słodkie ziemniaki czy surowe warzywa z jogurtowym dipem. Do wyboru jest całe mnóstwo naturalnych produktów, które z powodzeniem zastąpią chipsy czy batoniki. Co prawda przygotowanie zdrowych przekąsek we własnej kuchni wymaga nieco czasu i odrobiny wysiłku, ale przepisy, które znajdziesz niżej zmniejszają oba te czynniki do minimum, a jednocześnie gwarantują zachwycające walory smakowe.

Pomysł na zdrowe przekąski do pracy

Szukasz czegoś zdrowego, łatwego do przygotowania, co możesz wygodnie zabrać do pracy? Sprawdź ten prosty przepis na niskokaloryczną przekąskę w postaci frytek z warzyw. Są zdrowsze i mniej kaloryczne niż klasyczna wersja – smażona w głębokim tłuszczu, a przy tym mają ciekawszy smak. Do pieczenia takich warzywnych frytek możesz użyć oleju rzepakowego. Będzie lepszy niż oliwa z oliwek, ponieważ ta ma niższy punkt dymienia (temperaturę, w której tłuszcz zaczyna się palić).

Składniki:

  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 4 marchewki,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • tymianek i odrobina soli do smaku.

Przygotowanie:

Pokrój warzywa w słupki, wymieszaj je z olejem i przyprawami, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200°C i piecz przez ok. 30–40 minut. Po wyjęciu z pieca będą chrupiące i pięknie zarumienione.

Zdrowe przekąski w postaci warzywnych frytek. Na blasze do pieczenia leżą marchewka i ziemniaki pokrojone w talarki i obsypane przyprawami.
Jeśli masz w lodówce marchewkę, seler i trochę ziemniaków, możesz przygotować zdrowe frytki warzywne. Fot. Unsplash.com

Niskokaloryczna przekąska: pieczona ciecierzyca

Ciecierzyca jest bardzo zdrowa i może stanowić źródło cennego białka dla osób, które są na diecie wegańskiej. Taka zdrowa przekąska może również zastąpić chipsy czy popcorn podczas seansu filmowego. Pieczona ciecierzyca jest przy tym smaczna, dostarcza błonnika i białka, a przez to można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 250 g suchej ciecierzycy,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. papryka, czubrica zielona.

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia ciecierzycy na całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości bez przykrycia w lekko osolonej wodzie (powinno to zająć ok. 1,5 h). Jeśli nie masz tyle czasu na przygotowanie zdrowej przekąski, możesz użyć po prostu ciecierzycy z puszki lub słoika. Taką ciecierzycę (ugotowaną do miękkości albo odcedzoną z zalewy) wymieszaj z olejem i przyprawami. Wyłóż na blachę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Gotowe!

Zdrowe przekąski: chleb warzywny z hummusem

Chleb wcale nie musi być produktem zawierającym duże ilości mąki. Możesz go przygotować z warzyw, uzyskując w ten sposób zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Chleb warzywny ma zdecydowanie mniej węglowodanów niż tradycyjny, co jest szczególnie ważne dla osób, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Przyda się również osobom na diecie oraz tym, którzy szukają pomysłu na zdrowe przekąski dla dzieci. 

Składniki do przygotowania warzywnego chleba:

  • 1 szklanka startych warzyw (1 cukinia, 2 marchewki),
  • 7 jajek (średniej wielkości),
  • pół szklanki masła,
  • ⅓ szklanki mąki lnianej,
  • ⅓ szklanki mąki kokosowej,
  • ¼ szklanki pestek dyni,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ulubione przyprawy (świetnie pasuje bazylia).

Przygotowanie chleba warzywnego:

Zacznij od starcia warzyw na tarce, a następnie odsączenia z nich soku. W dużej misie połącz ze sobą wszystkie mokre składniki za pomocą miksera. Mieszaj je ze sobą tak długo, aż uzyskasz puszystą, nieco luźną strukturę. Dodaj do niej suche składniki, zamieszaj łyżką, wsyp warzywa i połowę pestek z dyni. Wymieszaj całość dokładnie. Tak powstałą masę wlej do foremki o wymiarach 10ⅹ20 cm. Posyp resztą pestek z dyni i piecz w temperaturze 180ºC. Co jakiś czas sprawdzaj, czy chlebek jest w środku suchy, np. za pomocą wykałaczki. Kiedy w środku nie będzie już surowego ciasta, zdrowa przekąska jest gotowa.

Składniki do przygotowania hummusu:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty tahini,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie hummusu:

Zmiksuj ciecierzycę z dodatkiem wody z gotowania (kilkanaście łyżek) tak, aby powstała masa o gładkiej konsystencji. Możesz również użyć ciecierzycy z puszki i zalewy, w której się moczyła. Teraz dodaj sok z cytryny i przyprawy: pastę tahini, sól, oliwę z oliwek. Całość miksuj, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here